Zorgwoningen
Compact wonen
Over ons

Mantelzorgwoning met een eigen huisnummer

Het hebben van een mantelzorgwoning kan voor veel families in Nederland een uitkomst bieden. Maar wat is nu precies een mantelzorgwoning en waarom zou je overwegen om deze een eigen huisnummer te geven? In dit artikel duiken we in de wereld van mantelzorgwoningen, de voordelen en de procedure rondom het aanvragen van een eigen huisnummer.

Informatie aanvragen?
Benieuwd hoe wij een woning voor u kunnen realiseren? Vraag een adviesgesprek, brochure of meer informatie aan.
Landingspagina formulier

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van een bestaand bouwwerk. Dit kan een bijgebouw zijn of een aanbouw aan het hoofdgebouw. Het doel is om zorg te bieden aan een familielid of naaste die dit nodig heeft, zonder dat beide partijen hun zelfstandigheid verliezen. Het grote voordeel is dat je dicht bij elkaar bent, maar toch ieder in een eigen ruimte woont.

Het belang van een eigen huisnummer

Maar waarom zou je een mantelzorgwoning een eigen huisnummer willen geven? Een eigen huisnummer kan verschillende voordelen hebben. Ten eerste zorgt het ervoor dat de mantelzorgwoning als een zelfstandige woning wordt gezien, wat invloed kan hebben op zaken zoals gemeentelijke heffingen en voorwaarden. Daarnaast kan het in sommige gevallen zelfs noodzakelijk zijn voor het ontvangen van bepaalde voorzieningen of subsidies.

Dieper inzicht in mantelzorgwoningen

Mantelzorgwoningen zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Zeker met de vergrijzing in Nederland is er een groeiende vraag naar oplossingen om dicht bij geliefden te wonen die zorg nodig hebben, zonder in te boeten op privacy en zelfstandigheid. Daarnaast bieden mantelzorgwoningen een oplossing voor hoge kosten van verzorgingshuizen of andere zorginstellingen.

Het overwegen van een tweedehands mantelzorgwoning kan ook een optie zijn als je op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke oplossing. En als je nog twijfelt over de financiële kant, kan mantelzorgwoning financieren je helpen bij het vinden van de juiste financieringsmogelijkheden.

Voorwaarden voor een eigen huisnummer

Het verkrijgen van een eigen huisnummer voor je mantelzorgwoning is geen automatisch proces. Er zijn specifieke voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Over het algemeen moet de mantelzorgwoning voldoen aan bepaalde bouw- en veiligheidseisen. Ook kan het zijn dat er een vergunning nodig is, zoals een omgevingsvergunning.

Kosten en gemeentelijke heffingen

Het verkrijgen van een eigen huisnummer voor je mantelzorgwoning gaat vaak gepaard met enige kosten. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Het kan een vast bedrag zijn of een percentage van de waarde van de mantelzorgwoning. Naast deze kosten zijn er ook gemeentelijke heffingen waar je rekening mee moet houden, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en rioolheffing. Het is aan te raden om je hierover goed te informeren bij jouw gemeente voordat je de beslissing neemt om een eigen huisnummer aan te vragen.

Bovendien, als je overweegt om een mantelzorgwoning te kopen, is het essentieel om de totale mantelzorgwoning prijzen inclusief de mogelijke gemeentelijke heffingen in overweging te nemen.

De vergunningsprocedure

Hoewel sommige mantelzorgwoningen vergunningsvrij kunnen zijn, is het voor veel eigenaren noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Deze vergunning is nodig als het bouwwerk bepaalde afmetingen overschrijdt of als het niet voldoet aan de gemeentelijke bouwvoorschriften.

Het aanvragen van een vergunning kan een tijdrovend proces zijn en gaat gepaard met extra kosten. Maar het biedt ook zekerheid en voorkomt mogelijke juridische problemen in de toekomst. Ben je benieuwd of jouw mantelzorgwoning vergunningsvrij is? Raadpleeg dan de regels mantelzorgwoning voor meer informatie.

Het gebruik en de voordelen van een zelfstandige mantelzorgwoning

Het hebben van een zelfstandige mantelzorgwoning betekent dat het bouwwerk als een onafhankelijke woning wordt beschouwd, los van het hoofdgebouw. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste biedt het meer privacy voor zowel de inwoners van de hoofdwoning als voor degene die in de mantelzorgwoning woont. Dit kan zowel mentaal als fysiek rust geven, wetende dat iedereen zijn eigen ruimte heeft maar toch dichtbij is voor zorg en ondersteuning.

Een ander voordeel van een zelfstandige woning is dat het mogelijk is om deze te verhuren of zelfs te verkopen, mocht de zorg niet meer nodig zijn. Dit kan een extra bron van inkomsten zijn voor de eigenaren.

Voor- en nadelen van een mantelzorgwoning

Elke beslissing heeft zijn voor- en nadelen, en dat geldt ook voor het hebben van een mantelzorgwoning. De voor- en nadelen van een mantelzorgwoning variëren, maar enkele voordelen zijn de nabijheid van geliefden, besparing op zorgkosten en het behoud van zelfstandigheid. Echter, de initiële kosten, de mogelijke noodzaak van een vergunning en gemeentelijke heffingen zijn potentiële nadelen.

Conclusie

Een mantelzorgwoning met een eigen huisnummer biedt veel voordelen, zowel op het gebied van zorg als financieel. Het is echter essentieel om goed onderzoek te doen en te begrijpen welke kosten en verantwoordelijkheden erbij komen kijken. Door je goed te informeren en de juiste stappen te nemen, kan een mantelzorgwoning een waardevolle aanvulling zijn voor jou en je geliefden.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een mantelzorgwoning en een zorgwoning?

Een mantelzorgwoning is specifiek bedoeld voor het verlenen van zorg aan een naaste, terwijl een zorgwoning in het algemeen een aangepaste woning is voor mensen die zorg nodig hebben. Meer details vind je op Wat is een zorgwoning.

Heb ik altijd een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning? 

Zeker niet. Er zijn situaties waarin het plaatsen van een mantelzorgwoning vergunningsvrij is. Het is essentieel om de regels mantelzorgwoning te raadplegen en bij twijfel contact op te nemen met jouw gemeente.

Wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning? 

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte, materialen en extra aanpassingen die je wilt. Je kunt een overzicht krijgen van mantelzorgwoning prijzen om een beter idee te krijgen.

Kan ik een mantelzorgwoning later ook verhuren of verkopen als deze niet meer nodig is voor zorg?

Ja, een zelfstandige mantelzorgwoning kan in de toekomst ook verhuurd of verkocht worden, afhankelijk van de gemeentelijke voorschriften en eventuele vergunningsvoorwaarden.

Wat gebeurt er met de gemeentelijke heffingen als ik een eigen huisnummer voor mijn mantelzorgwoning heb? 

Als je mantelzorgwoning een eigen huisnummer heeft, kan dit invloed hebben op gemeentelijke heffingen zoals OZB en rioolheffing. Het is raadzaam om hierover informatie in te winnen bij de lokale gemeente.

René Pels
Eigenaar UnitDirekt
René heeft jarenlange ervaring in de recreatiebouw/ stoffering en mantelzorgwoningen. Hij staat klaar om u te adviseren in uw zoektocht.

Onze laatste artikelen

Ontdek onze artikelen over mantelzorgwoningen. Van het kiezen van de ideale woning tot het begrijpen van de regelgeving - wij staan u bij elke stap bij.

Gratis brochure
Ontvang alles dat u moet weten over het kopen van een mantelzorgwoning.