Zorgwoningen
Compact wonen
Over ons

Een mantelzorgwoning, zorgunit of zorgaanbouw financieren: zo doe je dat

Een mantelzorgwoning, zorgunit en een zorgaanbouw zijn uitstekende oplossingen voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en daarvoor dicht bij hun familie of mantelzorgers willen wonen. In principe kan een mantelzorgwoning of zorgunit in de tuin achter of naast de bestaande  woning geplaatst worden als daar voldoende ruimte voor is. Meestal kan dit ook vergunningvrij.

In dit artikel bespreken we de verschillende manieren om zo’n zorg-woon-oplossing te financieren, inclusief opties zoals leningen, subsidies en eigen vermogen.

Informatie aanvragen?
Benieuwd hoe wij een woning voor u kunnen realiseren? Vraag een adviesgesprek, brochure of meer informatie aan.
Landingspagina formulier

De verschillende financieringsmogelijkheden voor uw mantelzorgwoning, zorgunit of zorgaanbouw 

Hypotheek

Een van de mogelijkheden om een mantelzorgwoning te financieren, is door het afsluiten van een hypotheek. Hierbij kunt u kiezen voor een nieuwe hypotheek of om uw bestaande hypotheek uitbreiden en de overwaarde op uw huis te gebruiken. Hierbij praten we in het algemeen ener een hypotheek op de bestaande hoofdwoning want de meeste hypotheekverstrekkers zijn niet bereid zijn om een mantelzorgwoning te financieren omdat dit een mobiel en tijdelijk bouwwerk is en daardoor gezien wordt als roerend goed. Het is dus  belangrijk om goed te onderzoeken welke opties beschikbaar zijn.

Persoonlijke lening

Een andere optie is het afsluiten van een persoonlijke lening. Dit kan een goede keuze zijn als u een kleinere lening nodig heeft of als uw hypotheekverstrekker geen hypotheek wil verstrekken. Houdt er echter rekening mee dat de rente op persoonlijke leningen vaak hoger is dan op hypotheken en dat het aflossingstermijn vaak veel korter is..

Vergoedingen, subsidies en tegemoetkomingen

Uw gemeente biedt in sommige gevallen een financiële ondersteuning uw mantelzorgwoning, zorgunit of  zorgaanbouw. Zo zijn er vanuit o.a. de WMO bijvoorbeeld tegemoetkomingen voor mensen met een zorgindicatie die, om min of meer zelfstandig te kunnen blijven functioneren, zo’n aangepaste woonruimte onder de paraplu van familie of vrienden nodig hebben. Ook is het soms mogelijk, vooral ingeval een gehandicapt kind en bij gebrek aan eigen middelen, dat de gemeente zelf de mantelzorgwoning, zorgunit of aanbouw betaalt en plaatst. 

Informeer dus altijd bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Eigen vermogen

Als u uw eigen woning verkoopt of over voldoende eigen vermogen beschikt, kunt u ervoor kiezen om dit te gebruiken om de mantelzorgwoning te financieren. Dit kan betekenen dat u uw spaargeld gebruikt of de waarde van uw woning vrijmaakt. mantelzorgwoning kopen

Tips voor het verbeteren van uw financiële situatie

Houd uw kredietwaardigheid in de gaten

Een goede kredietwaardigheid is essentieel om financiering te verkrijgen. Zorg ervoor dat u uw schulden op tijd afbetaalt en vermijd het aanvragen van te veel krediet tegelijkertijd.

Vergelijk verschillende aanbieders

Door verschillende hypotheekverstrekkers en leningaanbieders met elkaar te vergelijken, kunt u de beste rente en voorwaarden vinden. Neem de tijd om offertes op te vragen en de kleine lettertjes te lezen.

Vraag een offerte aan en maak een financieel plan

Houdt ook rekening met bijkomende kosten van zo’n zorg-woonoplossing. De mantelzorgwoning c.q. zorgunit of -aanbouw wordt geheel in de fabriek gebouwd en moet dan op transport. Vraagt u ons ook om een offerte voor transport, plaatsen en aansluiten van de zorgwoning op de nutsvoorzieningen van het hoofdhuis! plan een advies gesprek

Een financieel plan kan u helpen om inzicht te krijgen in alle kosten en eventuele besparingsmogelijkheden. Dit kan u ook helpen om eventuele financiële obstakels te identificeren en aan te pakken voordat u financiering aanvraagt.

Aanvullende overwegingen bij de financiering van een mantelzorgwoning

Bouwvergunningen en regelgeving

Voordat u begint met het financieren van een mantelzorgwoning, is het belangrijk om te controleren welke bouwvergunningen en regelgeving van toepassing zijn in uw gemeente en vooral op de locatie waar u de mantelzorgwoning wilt plaatsen. In sommige gevallen is een omgevingsvergunning vereist, terwijl in de meeste gevallen alleen een melding nodig is. Wel is een simpele doktersverklaring nodig. Ook uw specialist of wijkverpleegkundige kan deze voor u maken. Zorg er dus voor dat u op de hoogte bent van alle vereisten om problemen en vertragingen te voorkomen of plan een afspraak met ons.

Verzekeringen

Bij het financieren van een mantelzorgwoning is het verstandig om na te denken over de benodigde verzekeringen. Overweeg om zowel de opstalverzekering als de inboedelverzekering uit te breiden om de mantelzorgwoning en de bezittingen van de bewoners te dekken.

Toekomstige veranderingen

Denk bij het financieren van een mantelzorgwoning ook na over de toekomst. Is de zorgsituatie tijdelijk, dan is het wellicht verstandiger om te kiezen voor een financieringsmethode die flexibel is, zoals een persoonlijke lening. Mocht de mantelzorgwoning in de toekomst niet meer nodig zijn, dan kunt u  deze ook weer verkopen.

Conclusie

Het financieren van een mantelzorgwoning, zorgunit of aanbouw kan op verschillende manieren, zoals met een hypotheek, persoonlijke lening, subsidies of eigen vermogen. Vaak zal het ook een combinatie deze mogelijkheden zijn. Het is belangrijk om alle opties te onderzoeken en te kiezen voor de financieringsmethode die het beste bij uw situatie past. Door uw financiële situatie te verbeteren en een goed plan te hebben, vergroot u de kans op het verkrijgen van de benodigde financiering voor uw mantelzorgwoning.

Veelgestelde Vragen over het Financieren van een Mantelzorgwoning

1. Kan ik een mantelzorgwoning financieren met een hypotheek?

Ja, het is mogelijk om een mantelzorgwoning te financieren met een hypotheek. U kunt dan uw bestaande hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten op de hoofdwoning. Houdt er rekening mee dat de meeste hypotheekverstrekkers niet bereid zijn om direct een mantelzorgwoning te financieren. Informeer dus goed bij uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

2. Zijn er subsidies beschikbaar voor het financieren van een mantelzorgwoning?

In sommige gevallen zijn er subsidies of tegemoetkomingen beschikbaar voor het financieren van een mantelzorgwoning. Dit is afhankelijk van uw gemeente en persoonlijke situatie. Neem contact op met uw gemeente om te informeren naar de mogelijkheden.

3. Is het mogelijk om een mantelzorgwoning te financieren met een persoonlijke lening?

Ja, u kunt een mantelzorgwoning financieren met een persoonlijke lening. Dit kan een goede optie zijn als u een kleinere lening nodig heeft of als uw hypotheekverstrekker geen hypotheek op de hoofdwoning wil verstrekken of verhogen  Houdt er rekening mee dat de rente op persoonlijke leningen vaak hoger is dan op hypotheken.

4. Kan ik mijn eigen vermogen gebruiken om een mantelzorgwoning te financieren?

Ja, als u over voldoende eigen vermogen beschikt en bijvoorbeeld uw huidige woning verkoopt, dan kunt u dit gebruiken om de mantelzorgwoning te financieren. Dit kan betekenen dat u uw spaargeld gebruikt of de waarde van uw woning vrijmaakt.

5. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het financieren van een mantelzorgwoning?

Enkele belangrijke aandachtspunten bij het financieren van een mantelzorgwoning zijn:

  • Het verkrijgen van een eventueel benodigde bouwvergunning en het voldoen aan de regelgeving
  • Het kiezen van de juiste financieringsmethode die past bij uw situatie, dit kan een combinatie van verschillende manieren zijn
  • Het verbeteren van uw financiële situatie om de kans op goedkeuring te vergroten
  • Het regelen van de benodigde verzekeringen
  • Het plannen voor toekomstige veranderingen in de zorgsituatie

6. Moet ik rekening houden met extra kosten bij het financieren van een mantelzorgwoning?

Bij het financieren van een mantelzorgwoning is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten voor transport, plaatsen, grondwerk en aansluiten en verder eventuele notariskosten en kosten voor het afsluiten van een hypotheek of lening. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten voor het aanvragen van een eventuele benodigde omgevingsvergunning en aanpassingen aan de bestaande woning ingeval van het plaatsen van een zorgaanbouw, verzwaring van de elektriciteit e.d..

7. Kan ik achter een huurwoning ook een mantelzorgwoning of zorgunit plaatsen

Indien u geen eigen woning heeft maar toch bijvoorbeeld een familielid in een mantelzorgwoning of zorgunit achter uw huurwoning wil verzorgen, dan moet u dit met de verhuurder overleggen. Vaak is de verhuurder een woningcorporatie en kunt u dit bij hen aanvragen. Soms wil de woningcorporatie zelf de zorgoplossing betalen en plaatsen en in dat geval huurt u deze zorgoplossing dan van hen.

Andere mogelijkheden dan de koop van een nieuwe mantelzorgwoning op maat

Het is ook mogelijk om een zorgunit te huren,mantelzorgwoning huren of een tweedehandse zorgwoning te kopen. tweedehands mantelzorgwoningen

René Pels
Eigenaar UnitDirekt
René heeft jarenlange ervaring in de recreatiebouw/ stoffering en mantelzorgwoningen. Hij staat klaar om u te adviseren in uw zoektocht.

Onze laatste artikelen

Ontdek onze artikelen over mantelzorgwoningen. Van het kiezen van de ideale woning tot het begrijpen van de regelgeving - wij staan u bij elke stap bij.

Gratis brochure
Ontvang alles dat u moet weten over het kopen van een mantelzorgwoning.