Zorgwoningen
Compact wonen
Over ons

Wat te doen met een mantelzorgwoning na overlijden van een bewoner?

Wanneer een mantelzorgwoning na het overlijden van een bewoner vrijkomt, rijzen er vaak veel vragen en zorgen. Wat moet er gebeuren met de woning? Welke stappen moeten worden ondernomen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste overwegingen en acties die je kunt nemen om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Informatie aanvragen?
Benieuwd hoe wij een woning voor u kunnen realiseren? Vraag een adviesgesprek, brochure of meer informatie aan.
Landingspagina formulier

De impact van het overlijden

Het overlijden van een bewoner van een mantelzorgwoning brengt niet alleen emotionele uitdagingen met zich mee, maar ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en te weten welke opties er zijn voor de toekomst van de mantelzorgwoning.

Wettelijke en juridische aspecten

Een van de eerste zaken die geregeld moeten worden, zijn de wettelijke en juridische aspecten. Afhankelijk van de eigendom van de mantelzorgwoning kunnen er verschillende regels en verplichtingen van toepassing zijn. Is de woning eigendom van de overledene, de mantelzorger, of een derde partij? Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Raadpleeg een notaris: Een notaris kan helpen bij het afhandelen van de erfenis en de juridische status van de woning verduidelijken.
 2. Controleer het bestemmingsplan: Zorg ervoor dat de mantelzorgwoning volgens het bestemmingsplan van de gemeente gebruikt mag blijven.
 3. Meld de wijziging bij de gemeente: Informeer de gemeente over het overlijden en vraag naar de regels omtrent het gebruik van de mantelzorgwoning.

Opties voor de mantelzorgwoning

Er zijn verschillende mogelijkheden voor wat er met de tweedehands mantelzorgwoning kan gebeuren na het overlijden van de bewoner. De beste optie hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften.

Verkoop van de mantelzorgwoning

Als de mantelzorgwoning niet langer nodig is, kan verkoop een goede optie zijn. Dit kan zowel de hoofdwoning als de mantelzorgwoning betreffen, afhankelijk van wie de eigenaar is. Het verkopen van de woning kan financiële voordelen bieden en het onderhoud vereenvoudigen.

Verhuur van de mantelzorgwoning

Een andere mogelijkheid is om de mantelzorgwoning te verhuren. Dit kan een stabiele bron van inkomsten opleveren en ervoor zorgen dat de woning goed onderhouden blijft. Houd er rekening mee dat je mogelijk toestemming van de gemeente nodig hebt om de woning te verhuren.

Herbestemming van de mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning kan ook een nieuwe bestemming krijgen. Denk aan het gebruik als gastenverblijf, werkruimte, of zelfs als zelfstandige woonruimte voor een andere familielid. Zorg ervoor dat je voldoet aan de lokale regelgeving en bouwvoorschriften.

Emotionele en praktische overwegingen

Naast de juridische en financiële aspecten, spelen ook emotionele overwegingen een belangrijke rol. Het kan moeilijk zijn om een beslissing te nemen over een woning die zoveel persoonlijke herinneringen met zich meebrengt. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

 • Neem de tijd: Probeer geen overhaaste beslissingen te nemen. Geef jezelf de tijd om te rouwen en alles op een rijtje te zetten.
 • Praat met familie en vrienden: Bespreek je opties met naasten om tot een weloverwogen beslissing te komen.
 • Zoek professionele hulp: Schakel indien nodig professionele hulp in van een makelaar, financieel adviseur of psycholoog.

Stappenplan voor de afhandeling

Om je te helpen bij het proces, volgt hier een overzicht van de stappen die je kunt nemen bij het regelen van de mantelzorgwoning na overlijden:

 1. Informeer de gemeente over het overlijden.
 2. Raadpleeg een notaris voor juridische afhandeling.
 3. Controleer de bestemmingsplannen en vergunningen.
 4. Beslis over de toekomst van de woning (verkoop, verhuur, herbestemming).
 5. Regel administratieve zaken zoals het opzeggen van nutsvoorzieningen en verzekeringen.
 6. Bespreek emotionele en praktische overwegingen met familie en vrienden.
 7. Overweeg professionele hulp voor specifieke vragen en beslissingen.

Conclusie

Het regelen van een mantelzorgwoning na het overlijden van een bewoner kan complex zijn, maar met de juiste stappen en ondersteuning kan het proces aanzienlijk soepeler verlopen. Of je nu besluit om de woning te verkopen, te verhuren of een nieuwe bestemming te geven, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de tijd neemt om de beste beslissing voor jouw situatie te nemen. Het belangrijkste is dat je de juiste balans vindt tussen praktische noodzaak en emotionele verwerking.

René Pels
Eigenaar UnitDirekt
René heeft jarenlange ervaring in de recreatiebouw/ stoffering en mantelzorgwoningen. Hij staat klaar om u te adviseren in uw zoektocht.

Onze laatste artikelen

Ontdek onze artikelen over mantelzorgwoningen. Van het kiezen van de ideale woning tot het begrijpen van de regelgeving - wij staan u bij elke stap bij.

Gratis brochure
Ontvang alles dat u moet weten over het kopen van een mantelzorgwoning.