Wat is een pre mantelzorgwoning eigenlijk?
Een premantelzorgwoning is een zorgwoning in je tuin. Denk aan een klein, zelfstandig huisje met alles erop en eraan: een keuken, badkamer en een eigen ingang. Het is bedoeld voor mensen die later zorg nodig hebben.
Het verschil met een gewone mantelzorgwoning? Een pré-mantelzorgwoning zet je neer voordat er een zorgvraag is. Op dit moment kan het bijvoorbeeld een gastenverblijf zijn of een werkplek, en als er zorg nodig is, maak je er een mantelzorgwoning van.
Waarom zou je een pré-mantelzorgwoning laten plaatsen?
De voornaamste reden om nu al een premantelzorgwoning te laten plaatsen is natuurlijk rust en flexibiliteit. Als je zorgt dat een woning al klaarstaat, voorkom je dat je in alle haast moet zoeken naar oplossingen. Zo ben je goed voorbereid.
Ook financieel is een pré-mantelzorgwoning een slimme keuze. Nu je geen haast hebt met het kopen van een mantelzorgwoning kun je rustig bekijken wat de beste investering is en vermijd je de hoge kosten die bij spoedgevallen komen kijken. In de tussentijd kun je de woning gewoon gebruiken als kantoor, hobbyruimte,of garage. Zo heb je er meteen profijt van.
Pre mantelzorgwoning regels en beleid: wat mag en wat niet?
Pre mantelzorgwoning regels zijn vooraf door de rijksoverheid vastgesteld. Je kunt namelijk niet zomaar een huis in je tuin laten bouwen. Je zult met de volgende dingen rekening moeten houden:
Op landelijk niveau gelden de regels uit het zogeheten Bouwbesluit. Hierin wordt vooral benadrukt dat je nieuwe woning veilig en goed geïsoleerd moet zijn.
Daarnaast heeft elke gemeente zijn eigen pré-mantelzorgwoning beleid. Gemeenten letten op aspecten zoals:
- Is er een duidelijke (familie)relatie tussen de bewoners?
- Veroorzaakt de premantelzorgwoning overlast voor buurtbewoners?
- Voldoet de pré-mantelzorgwoning aan alle bouwvoorschriften?
- Wat is de maximale grootte van de premantelzorgwoning?
Ook heb je vaak een pre mantelzorgwoning vergunning nodig, vooral omdat de woning er al staat zonder dat er direct zorg nodig is.
Vraag daarom altijd eerst na bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn voordat je begint met bouwen. Bekijk voor meer informatie onze pagina over de regelgeving bij zorgwoningen.
Hoe kun je een pre mantelzorgwoning laten bouwen?
Als je besluit een pré-mantelzorgwoning te laten bouwen, is het verstandig om eerst goed na te denken over de plek. Waar heeft iedereen de meeste privacy? En hoe zit het met aansluitingen voor water en stroom?
Als je een mantelzorgwoning laat bouwen heb je verschillende keuzes. Je kunt kiezen voor een prefab woning of een tweedehands mantelzorgwoning. Zo’n prefab woning wordt kant-en-klaar in je tuin geplaatst. Erg handig en vaak goedkoper. Een tweedehands woning is ook een goede optie als je wilt besparen op de kosten en duurzaamheid belangrijk vind.
Hoe behoud je privacy met een premantelzorgwoning in je tuin?
Natuurlijk is het fijn om dicht bij elkaar te wonen, maar iedereen wil natuurlijk ook zijn eigen plek. Zorg daarom voor een slimme indeling. Denk aan een eigen ingang en een aparte keuken. Zo voelt de woning echt als een zelfstandig thuis voor degene die erin woont. Het kan ook helpen om zodra er zorg nodig is afspraken te maken over gedeelde ruimtes, zoals de tuin of de oprit.
Wat kost een pre mantelzorg woning, en zijn er subsidies?
De kosten van een pré-mantelzorgwoning hangen af van je eigen voorkeur. Als je voor een simpel ontwerp kiest, betaal je rond de €30.000. Hoe meer functies en oppervlakte je toevoegt, hoe hoger de totale prijs. Je hebt de kosten van een pre mantelzorgwoning dus zelf in de hand.
Wil je meer weten over de kosten en financieringsmogelijkheden van mantelzorgwoningen? Bekijk dan onze gids over het financieren van een mantelzorgwoning.
Is een pré-mantelzorgwoning iets voor jou?
Misschien zijn je ouders en dierbaren nog fit, maar wellicht kunnen ze over een paar jaar wel wat hulp gebruiken. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst. Of dit iets voor jou is, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:
- Heb je ruimte in je tuin? Een pre mantelzorgwoning bouwen heeft wel wat plek nodig. Heb je een ruime tuin waar je dit zou kunnen neerzetten? Het hoeft geen gigantisch huis te zijn, maar het moet wel passen zonder dat je tuin meteen vol staat. Denk ook aan een beetje privacy voor beide kanten: een eigen ingang en een stukje tuin.
- Is er in de toekomst zorg nodig? Misschien is er nu nog niets aan de hand, maar stel dat je ouders ouder worden en wat extra hulp nodig hebben. Of misschien weet je dat een familielid binnenkort zorg nodig zal hebben. Dan kan zo’n woning je veel stress besparen. Je hoeft niet op het laatste moment te regelen waar ze terecht kunnen, en je hebt de zekerheid dat alles goed geregeld is.
- Kan je nu wat extra ruimte gebruiken. Zo’n woning hoeft nu nog helemaal niet voor zorg gebruikt te worden. Je kunt het nu gewoon als logeerkamer gebruiken, een thuiskantoor maken of er een fijne plek van maken voor de kinderen om te spelen.
Een pré-mantelzorgwoning klinkt misschien als iets voor later, maar eigenlijk is het nu al een goede investering. Door nu al na te denken over de toekomst, zorg je ervoor dat je voorbereid bent. Dat geeft rust, niet alleen voor jou, maar ook voor degene die straks zorg nodig heeft.