Waarom zou je een mantelzorgwoning bouwen?
Als je zorg nodig hebt en liever niet in een verpleeghuis wilt wonen, kan een mantelzorgwoning een mooie oplossing zijn. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen?
In vergelijking tot een langdurig verblijf in een verpleeghuis, is een mantelzorgwoning een stuk goedkoper. Je kunt zelfs gezamenlijke kosten zoals energie en belastingen met de mantelzorger delen waardoor je kosten kunt besparen.
Daarnaast kun je erg snel hulp krijgen wanneer dat nodig is. Je verzorger woont immers vlak naast je. En dat terwijl je nog steeds je eigen ruimte hebt!
Misschien denk je er nu nog niet aan, maar een goed gebouwde moderne mantelzorgwoning kan zelfs de waarde van je huis verhogen. Handig als je ooit besluit het te verkopen.
Tot slot kun je, omdat je de woning zelf laat bouwen, alles helemaal afstemmen op jouw wensen. Bijvoorbeeld een brede ingang zonder drempels, of een traplift om naar boven te kunnen.
Wat kost een mantelzorgwoning bouwen?
De kosten van een mantelzorgwoning hangen af van je budget, de grootte van de woning, en de materialen. Je kunt zowel een pre mantelzorgwoning bouwen, als een mantelzorgwoning op maat. Een pre mantelzorgwoning bouwen is vaak goedkoper, omdat deze vooraf al ontworpen is. Mocht je liever iets op maat willen laten maken, kunnen de kosten stijgen.
Vergeet ook niet de extra kosten, zoals de aansluiting op water, elektriciteit en riolering. Prefab woningen zijn meestal goedkoper wat betreft installatie, maar maatwerk kan het budget flink opdrijven. Wil je een beter idee van de kosten? Kijk dan op onze pagina over financiering.
Heb je een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?
Moet je een vergunning aanvragen om een mantelzorgwoning te bouwen? Dat hangt af van je situatie. In veel gevallen kun je een mantelzorgwoning vergunningsvrij bouwen, wat fijn is als je geen zin hebt in veel papierwerk. Controleer altijd bij je lokale gemeente of je een mantelzorg woning vergunning nodig hebt, en lees meer in ons artikel over vergunningen.
Standaard ontwerpen of maatwerk?
Bij het bouwen van een mantelzorgwoning kun je kiezen uit standaardontwerpen of volledig maatwerk. Standaard ontwerpen zijn kant en klare ontwerpen die snel geplaatst kunnen worden. Ze zijn goedkoper, maar je hebt minder keuzevrijheid. Wil je alles naar eigen wens laten bouwen? Dan is maatwerk de beste optie. Je kunt de indeling, afwerking en installaties volledig aanpassen. Dit kost wel meer tijd en geld.
Aanpassingen bij een op maat gemaakte mantelzorgwoning
Wanneer je een mantelzorgwoning op maat laat bouwen heb je de vrijheid om alles aan te passen aan jouw wensen.
Gebruik je een rollator of rolstoel? Laat dan brede gangen aanleggen zonder drempels zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Ook brede deuren zijn hierbij van belang.
Ben je slecht ter been? Bekijk dan of een inloopdouche of anti-slip vloer mogelijk is in de woning zodat je minder kans op uitglijden hebt. Je kunt ook handgrepen plaatsen op plekken waar je lastige bewegingen moet maken, zoals het toilet en de douch.
Als de woning meerdere verdiepingen heeft kun je ook een traplift laten installeren.
En om het nog gemakkelijker te maken, kun je in de woning ook slimme verlichting en een slimme thermostaat plaatsen, die op afstand worden ingesteld en bediend.
Kun je een mantelzorgwoning verplaatsen?
Wist je dat sommige mantelzorgwoningen verplaatsbaar zijn? Dat betekent dat je de woning mee kunt nemen naar een ander perceel als je verhuist of kunt weghalen als de zorg niet meer nodig is. Erg handig! Let op dat de kosten van verplaatsing wel extra kosten met zich mee kunnen brengen. De woning zal naar de nieuwe locatie getransporteerd moeten worden en daar geplaatst worden.
Hoe kies je de beste plek voor de mantelzorgwoning?
Het liefst plaats je de mantelzorgwoning op een goed bereikbare plek zodat zorgverleners hier gemakkelijk kunnen komen. Ook moet je rekening houden met aansluitingen voor elektriciteit, water en gas. Laat de woning bouwen op een plek waar deze makkelijk aan te sluiten zijn.
Hoe lang duurt het bouwen van een mantelzorgwoning?
Hoe lang duurt het om een mantelzorgwoning te bouwen? Dat hangt af van de gekozen bouwmethode. Prefab woningen worden in de fabriek gebouwd, en kunnen binnen enkele weken staan. Woningen die op maat moeten worden gemaakt, hebben een iets langere wachttijd. Dit kan enkele maanden duren.
Welke financieringsopties heb je?
Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft financiering. Denk aan een lening, een tweede hypotheek, of zelfs subsidies. In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor een mantelzorg woning bouwen. Vraag dit altijd na bij je gemeente. Wil jij weten hoe dit werkt? Lees dan meer op onze pagina over financiering en subsidies voor mantelzorgwoningen.
Hoe kun je besparen op lange termijn?
Wil je kosten besparen op lange termijn? Laat dan voor een duurzame, energiezuinige mantelzorgwoning bouwen. Een goed geïsoleerde ruimte bespaart energie, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. Daarnaast kun je zonnepanelen op het dak laten installeren of een warmtepomp overwegen.
Een mantelzorg huis bouwen, of laten bouwen is de oplossing als je zorg dichtbij huis nodig hebt. Op lange termijn kan het zelfs goedkoper uitkomen dan een plekje in een verzorgingshuis. Of je nu kiest voor een prefab woning, of een luxe mantelzorgwoning met alles erop en eraan, met een mantelzorgwoning kun jij de zorg krijgen die je nodig hebt. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze mantelzorgwoningen